Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Αγροτικό Εφάπαξ
Του Γεωργίου Α. Δαουτοπούλου

Σε μια περίοδο που τα εφάπαξ, ακόμη και των υγιών ταμείων, συρρικνώνονται, είμαι βέβαιος πως αρχίσατε να αμφιβάλλετε για την πνευματική μου ακεραιότητα μόλις διαβάσατε τον τίτλο.  Είναι δυνατόν να δώσουμε εφάπαξ στους αγρότες; Θα αναρωτιέστε.
Ναι αγαπητοί φίλοι και φίλες. Είναι δυνατόν και μάλιστα πιο σίγουρο και από αυτό των Δημοσίων Υπαλλήλων και μάλιστα με τιμαριθμική αναπροσαρμογή!. Βέβαια δεν θα είναι του ύψους που απολαμβάνουν οι ελέω βουλευτών διορισμένοι υπάλληλοι της βουλής, αλλά μπορεί να είναι ένα αξιοπρεπές βοήθημα για τα γηρατειά των ανθρώπων της υπαίθρου.
Εξηγούμαι. Όλα τα ενήλικα άτομα ενός Δήμου που ασκούν αγροτική δραστηριότητα (είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ) και η ηλικία τους δεν υπερβαίνει το 30 έτος της ηλικίας, συστήνουν έναν φορέα στον οποίο το Κράτος παραχωρεί για 30-40 χρόνια μια ορεινή έκταση γης ανάλογου μεγέθους. Η ομάδα αναλαμβάνει με εργασία των μελών της που θα καταγράφεται και θα πιστώνεται στη μερίδα τους, τη δενδροφύτευση με δασικά είδη και την περιποίηση τους.
Στο τέλος της περιόδου, η έκταση θα υλοτομείται και τα χρήματα από την πώληση της ξυλείας και των άλλων προϊόντων θα μοιράζονται μεταξύ των μελών της ομάδας, ανάλογα με την εργασία που προσέφεραν όλα τα προηγούμενα έτη στην εγκατάσταση και περιποίηση της φυτείας.
Η αναγκαία τεχνογνωσία για την εγκατάσταση και συντήρηση της φυτείας, θα παρέχεται δωρεάν από τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες.
Ποια θα είναι τα κέρδη της δράσης;. Πολλά και προφανή. Να τα αναφέρουμε:
Για τους αγρότες μεριδιούχους:
1.        Αξιοποίηση μιας σχολάζουσας διαθέσιμης εργασίας,
2.        Δημιουργία ενός αποταμιευτικού κεφαλαίου για τα γεράματά τους που δεν θα υπόκειται σε φορολόγηση
3.        Μια άλλη θεώρηση του δασικού πλούτου που δεν θα τους αφήνει αδιάφορους

Για το κοινωνικό σύνολο:
1.      Αναβάθμιση ορεινών περιοχών
2.      Πολλαπλή προστασία των ορεινών οικοσυστημάτων (μείωση της διάβρωσης, εμπλουτισμός υδροφορέων, προστασία της άγριας πανίδας, κ.ά.)
3.      Συγκράτηση και παραμονή στις εστίες του ορεινού πληθυσμού
4.      Δημιουργία πρόσθετου εισοδήματος και θέσεων απασχόλησης

Μην μου πείτε ότι τέτοιες δράσεις δεν προβλέπονται; Με τόσους νομομαθείς που έχουμε και με τόσες χιλιάδες Νόμων και Διατάξεων δεν μπορούμε να φτιάξουμε το πλαίσιο λειτουργίας αυτών των δράσεων; Μπορούμε και παραμπορούμε. Θέληση να υπάρχει.

 Αγγελιοφόρος, 25/12/2012


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου